• Csodálatos Méh

Csiribu, csirbá, így lesz a kosárlabdából körte – szülés utáni regeneráció

– Csodálatom a női méhnek –

Nem tudom, ki hogy van vele, de én két gyermek szülése után is azt gondolom, hogy a szülés/születés az maga a csoda. Felfoghatatlan számomra, de tényleg, hogy tud elférni ott bent egy gyerek és után, hogy képes a testem olyannyira átalakulni, hogy világra segíthesse a gyermekem.

A döbbenet azonban itt nem ér véget. Korántsem, hiszen az igaz átalakulás, vagy vissza alakulás, ha így jobban tetszik, csak ez után kezdődik. A szülés utáni regeneráció ! Ebben a folyamatban legnagyobb csodálatomat méhünk elképesztő megújuló képessége nyerte el. Tudtad, hogy a szülést követően kb. 1kg súlyú, nagyjából kosárlabda méretű szervünk a gyermekágyi időszak végére (szülést követő 6 hét) majdnem eredeti méreteire áll vissza? Azaz mindössze 60-70 gramm súlyú és kb. 7-8 cm nagyságú körtéhez hasonlítható formát ölt ismét.

Közvetlenül a szülés utáni tapasztalható utófájások is ezt a visszarendeződést segítik, ezek a méh összehúzódások, amiket az első pár napban tapasztalhat az anyuka, gyakran a szoptatások alkalmával, testünk szülés utáni természetes regenerációját szolgálják.

A méhlepény megszületését követően még jó pár napig úgynevezett véres váladék ürül testünkből, amit nagyon találóan a lochia görög elnevezést kapta, ami azt jelenti szüléshez tartozó. Ez a kezdetben élénk vörös, majd barnás, később húsléhez hasonlítható, majd fehér színű gyermekágyi folyás nagyjából két hét alatt megszűnik. Ezt követően elkezd regenerálódni a méhnyálkahártya is és méhünk akár a szülést követő 1-2 hónapon belül képes lehet egy újabb élet befogadására. De az esetek döntő többségében ez nem lenne túl üdvözítő, így a természet erre is talált megoldást. Ez a szoptatás, ami önmagában nem ezer százalékos garancia arra, hogy ne essünk teherbe, de azért a nők többsége az első hónapokban eredményesen használhatja ezt a természetes fogamzásgátlási módszert.

Láthatjuk, hogy testünk tökéletesen működik, minden annyira jól ki van benne találva, nekünk igazából nem is lenne más dolgunk a gyermekágyi időszakban, csak hagyni, hogy tegye a dolgát…Mi az oka annak, hogy ezt még sem tesszük? Erről egy következő bejegyzésben osztom meg veletek a gondolatimat. Hamarosan 🙂

By |2018-02-26T15:18:52+00:002018. 01. 16.|Gondolatok|0 hozzászólás

A szerzőről

Hagyj üzenetet