• Kinek a vágya. Anyaszületett blog

Ezek az én vágyaim?! – lelki változások szülés után

Álmaink, vágyaink mikor születtek meg bennünk? Miért akarunk úgy kinézni, ahogy? Mik azok a dolgok, amelyekért akár áldozatot is hozunk, mert annyira ragaszkodunk hozzájuk. Honnan jöttek ezek a vágyak és miért?

„Szeretném, ha olyan kismama lennék, mint Z., csodaszép gömbölyödő pocakkal és bomba testtel. Mivel a terhesség nem betegség, én végig dolgozni fogok. Szerintem nem kell elhagyni magát egy kismamának, attól hogy pocakos dolgozni tud. A szülés után amilyen gyorsan csak lehet, belevágok valamilyen edzésprogramba, hogy nyárra már úgy nézzek ki, mint a szülés előtt. Szülés után 6 hétig ne csináljak semmit? Ezt a hülyeséget, kész időpocsékolás.”

Vajon milyen interakciók érték azt a kismamát, aki a fenti gondolatokat megfogalmazta? Mit látott, mit olvasott, a barátai hogy viszonyulnak hozzá kismamaként, milyen változásokon ment keresztül a párkapcsolata az elmúlt hónapokban, változott-e az intimitás, a szexualitás? Lehetne még folytatni a kérdések sorát, de a lényeg szerintem így is láthatóvá válik.

Tegyük fel, hogy ennek a kismamának az orvosa az egyik találkozás alkalmával csak úgy félvállról megjegyezte, hogy jó lenne figyelnie arra, mit eszik, mert nem szerencsés, ha túl sok kilót szed fel.

Egy kismamaruhákat ajánló magazinban csodálatos modell alkatú, csak éppen pocakos nők néznek rá vissza, vizesedés, túlzott pigmentáció miatt kialakult barna foltok, fáradtság természetesen sehol sincs ezeken.

Aztán otthon a tévét bekapcsolva azt látja, hogy a műsorvezető pocakja az övénél kétszer nagyobb és még is mosolyogva, erőtől kicsattanva vezeti le a 2 órás műsort, arról nem is beszélve, hogy minden bizonnyal a szülés után 2 hónap múlva már ismét láthatják a nézők csak már lapos hassal, de továbbra is tökéletes mosollyal.

Lehet, nem akar tovább tévét nézni, amúgy is végre hazajött a férje, aki megkérdezi: Mi az a barna folt az arcodon? Ekkora az utolsó csepp is belekerült abba a bizonyos pohárba, a férj nem érti miért borul ki a felesége, miért zokog, hogy ő csúnya és egy nagy bálna és úgy is tudja, hogy már nem kívánatos…

A férj áll értetlenül és próbálja bizonygatni ezeknek az ellenkezőjét. Aztán belátja, hogy nem sikerülhet, és arra gondol már csak pár hét és vége ennek az örült időszaknak, a hormonok játékának és vissza kapja korábbi feleségét….

Ezek a szituációk mind jelentéktelennek tűnhetnek, de még is bőven elegendőek ahhoz, hogy azt gondoljuk: tökéletes alakú kismama kell legyek, akinek nincs szüksége több pihenésre, el kell tudnom látni a feladataimat, ahogy azt a várandóság előtt is megtettem, versenyt kell futnom az idővel, hogy a szülést követően ismét a régi formámban tündököljek…

Ha végig gondoljuk, hogy ezek az elvárások valójában a barátnőm, a főnököm, a társadalom, a férjem vágyai, akkor talán békét köthetünk Önmagunkkal és még az is lehet, hogy szánunk időt saját testünk megismerésére, elfogadására, megszeretésére. Ez is egy út.

Ha közel áll hozzád ez a szemlélet és szívesen segítenéd szülést követően tested és lelked természetes megújulását, biztonságos gyakorlatokkal, a saját tempódban haladva, magadnak nem ártva, akkor várunk az Anyaszületett programjain!

Kattints ide!

By |2018-02-26T15:07:38+00:002018. 01. 18.|Gondolatok|0 hozzászólás

A szerzőről

Hagyj üzenetet