„Gátlástalanul” – Gátizom torna – mindennek az alapja

Még mindig tabu téma, ezért különösen fontos beszélnünk róla. A szülést követően minden 2. nő tapasztal időszakos vagy hosszabb ideig fenn álló inkontinencia tüneteket. Ennek oka, hogy a nagy igénybevételnek kitett medencefenék izomzata, a gátizom megereszkedett, meggyengült. Ehhez társulhat hozzá a szétnyílt hasizom gyengesége, ami további terhet ró a gátizomzatra. A császárral szült anyukák éppen ezért ugyan annyira érintettek a témában, mint a hüvelyi úton szülő nők.

Gátizom gyengeségének tünetei

A tünetek közé tartozik a hüvely gyengesége, a tüsszentéskor vagy nevetéskor távozó néhány csepp vizelet vagy a súlyosabb akaratlan vizeletvesztés is.

Gátizom torna

A szülés utáni regeneráció alapja a megfelelő gátizom torna. Lentről felfelé építkezünk. Kilenc hónapig készült testünk a szülésre, az elengedésre, hétről hétre nyílt meg, szó szerint is, hiszen átalakult a medence tere, megnyúltak, lazultak izmaink, szalagjaink annak érdekében, hogy gyermeket hozzunk a világra. A szülést követően szépen lassan zárunk, építünk vissza.

A gátizom torna már közvetlen a szülés után elkezdhető és jó esetben a napi rutinunk részévé válik akár csak a fogmosás. Elsőre talán nem is gondolnánk, de ennek a tenyérnyi izomlemeznek rendkívül összetett szerepe van testünk megfelelő működésében, még testtartásunkat is befolyásolja gátizmunk aktuális állapota.

Tudj meg többet, jelentkezz induló tanfolyamainkra!