• szülés utáni regeneráció 5 lépése

5 LÉPCSŐS SZABÁLY a hatékony szülés utáni regenerációért

„Fáj a hátam, úgy érzem berozsdásodtak az izmaim, hiányzik a mozgás, de nem tudom, mit lehet és mit nem….”

Sokan fordulnak hozzánk a fenti problémával, így megosztjuk veletek az 5 LÉPCSŐS SZABÁLYT, amit ha betartasz, biztos lehetsz benne, hogy nem ártasz magadnak és a szülés utáni regeneráció a leghatékonyabb lesz.

  1. Szülést követően 6 hétig PIHENJ! Minél többet vízszintes helyzetbe, ezzel támogatod leginkább a természetes regenerációt.
  2. Mielőtt bármibe bele kezdesz, erősítsd meg a gátizmokat! Ez legyen az első mozgás, amit választasz, függetlenül attól, hogy milyen módon szültél. Ismerd meg a medencéd, az itt lévő izmokat, tudatosítsd a működésüket. Tapasztald meg, hogy tudod mozgatni ezeket. Építsd be a mindennapok a gátizom erősítést. Ha ennél a lépcsőnél tartasz, akkor a szombati mini tanfolyamunkon ott a helyed!
  3. Ellenőrizd a hasad! Amikor babát várunk a két egyenes hasizom között húzódó kötőszövet (Line Alba), testünkben lévő más kötőszövetekhez hasonlóan, megnyúlik és ennek következményeként a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól. Mindez teljesen normális, élettani folyamat, a várandóság velejárója. A gondok akkor kezdődnek, amikor szülést követően hasizmaink nem képesek ellátni eredeti tartó funkciójukat, nem regenerálódnak. Bizony, nem az esztétikai megjelenésük jelenti a legnagyobb problémát, bár sok esetben a makacsul ragaszkodó, domborodó pocak hívja fel a figyelmet a szétnyílt hasizomra. Nem szabad szemet hunyni a kicsi pocak felett, mely komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, hiszen ha hasunk nem képes tartó funkcióját ellátni, belső szerveink megsüllyedhetnek. Éppen ezért a sikeres has regeneráció egyik alapja, hogy a medencefenék izmai, a gátizom kellően erős és rugalmas legyen. Ebben is segítünk, Pocak után hasizom c. mini tanfolyamunk!
  4. Erősítsd meg a tartó izmokat, a törzsizom fűzőt, mely a helyes testtartás alapja. Komplex programunk részeként természetesen ezzel is foglalkozunk. Erről itt olvashatsz bővebben.
  5. FONTOS: amíg a gát erőtlen, a hasfal nyitott, ne kezdj el futni, aerobik órákra járni, vagy a szokásos erősítéseket végezni, mert többet ártasz magadnak, mint amennyi ezeknek a haszna. A fenti mozgásokat ne felejtsd el, szuper kiegészítők lehetnek a későbbiekben is. A gáti vagy a hasi terület nagyobb igénybevétele esetén, például rendszeres futás, a gátizom torna a mindennapi mozgás része kell, hogy legyen.

A szerzőről

Hagyj üzenetet