• szülés utáni mozgásról

Szülés után mikor javasolt újra edzeni

Ráérsz

Ne siess, ad meg a testednek, ami jár! Az elmúlt kilenc hónap bizony igencsak igénybe vette tested minden porcikáját független attól, hogy te miként élted meg ezeket a hónapokat. Ha igazán segíteni szeretnéd a szülés utáni regenerációt, akkor a gyermekágy idejét (első 6-8 hét) szenteld a pihenésnek. Hidd el, ezzel teszed a legjobbat Önmagadnak, a testednek és a babádnak is!

Pihenj!

Ezalatt tényleges pihenést értek, sok ágyban fekvést, minden fajta fizikai megterhelés (pl.: bevásárlás, házimunka, főzés…stb)kerülését. Olyan szép ennek az időszaknak az elnevezése is, gyermekágy. Együtt a babával, egy ágyban, összebújva, ismerkedve.

Ekkor tanuljátok egymást, a szopizást, alakul, formálódik a család, új szerepek, új faladatok. Semmi szükség rá, hogy ezekben a hetekben valamilyen mozgásba kezdj. Nem azért, mert nem lennél rá képes, azért mert, nincs itt az ideje.

Nem vagy lusta!

Nem, nem vagy lusta, azért mert ezt az időszakot a pihenésnek szenteled! Biztos lesz, aki pár hétig intézi helyetted a bevásárlást, főzést, takarítást. Ha még se lenne ilyen segítség, akkor érdemes erre áldozni, kiváló gyermekágyas dúlák vannak, akik segíthetnek ebben az időszakban, de megoldást jelenthet a bevásárlás házhoz szállítása, ételrendelés, takarítónő fogadása is. Neked bőven elég a baba körüli teendőket ellátni, szoptatni, pelenkázni stb. Ha jól csinálod még egy 5 perces zuhanyzásra is marad időd! Na jó néha a 2 perces is jó lenne 🙂

Ami 9 hónapig alakult át, nem tud pár hét alatt visszarendeződni

A várandósság alatt fokozott terhelést kaptak az ízületek, a hasizom területe, a törzsizmok, a deréktájék, az egész gerinc, a medencefenék izmok, a keringési rendszer és még sorolhatnánk. Mindezek mellett fontos tudni, hogy a hormonális változások a gyermek születésével nem zárulnak le. Éppen ezért senkinek nem javasolnám, hogy szülést követően visszatérjen a korábban végzett mozgásformához. Még az olyan gyengédebb mozgások, mint például a jóga is, csak bizonyos testtartások kerülése mellett javasolt.

Mivel kezdj és mikor?

A legszerencsésebb az lenne, ha már a szülés előtt minden kismamának megtanítanák a gátizom tornát, amit már a szülés napján is lehet óvatosan végezni. A gyermekágy ideje alatt pedig kötelező, független attól, hogy hüvelyi úton történt-e a szülés vagy sem. Ha ez elmaradt, mielőbb pótolni kell. Soha nincs késő!

Ez az ALAP!

Minden mozgáshoz elengedhetetlen egy erős és rugalmas medencefenék izomzat. A has biztonságos regenerációjához szintén szükséges a gáti terület megerősítése.

Első a gát tudatosítása, aktivizálásának elsajátítása, majd a különféle mozgások során tudatos működtetése. Ez egy életre szóló feladat, női egészségünk alapja, szó szerint és átvitt értelemben is. Ami jó benne, hogy napi pár perc már szép eredményeket hozz és később többféle mozgásba is beépíthető, így ha már megerősödött a gát, nincsenek panaszok, akkor nem szükséges naponta végezni, amennyiben van más mozgás, melynek része a gáti terület aktivizálása.

START!

Amikor úgy érzed a gáti terület visszaerősödött, nincsen semmilyen panaszod, akkor szépen lassan lehet más mozgásokat is kipróbálni. Célszerű olyat választani, ami nem jár ütődéssel, rázkódással, melyek nagy igénybevételt jelentenek a fellazult ízületeknek és a medencefenéknek is.

Javaslom, hogy válassz speciális szülés utáni regenerációt támogató mozgásformákat, vagy ha ilyen nem elérhető számodra, akkor pilatest, jógát, core izmokat erősítő tornát stb. , de minden esetben javasolt kikérni szakember tanácsát, hogy ne árts a mozgással, hanem tényleg a hasznodra váljon.

Hallgass a test jelzéseire!

Ami nem esik jól, azt ne csináld. Nem kell végérvényesen lemondanod róla, csak kicsit rakd félre és később próbáld újra. Ráérsz, adj időt a testednek, adj időt magadnak!

Érdekelnek aktuális tanfolyamaink? Kattints ide!

By |2018-09-11T22:53:14+00:002018. 09. 11.|Gátizom, szülés utáni regeneráció|0 hozzászólás

A szerzőről

Hagyj üzenetet